Un limbaj de programare pentru dezvoltarea aplicatiilor Facebook
4Platforma sociala de marketing, Involver, a lansat propriul limbaj de markup pentru Facebook, denumit Social Markup Language (SML). Limbajul e creat pentru a permite brandurilor si agentiilor sa construiasca, sa customizeze si sa lanseze aplicatii Facebook si sociale intr-un proces accelerat.
SML pune puterea Facebook-ului si a aplicatiilor web sociale in mana web developerilor front-end, specializati pe HTMl, CSS si Javascript din cadrul brandurilor si agentiilor. Limbajul e destinat pentru dezvoltarea aplicatiilor web cat mai rapid, permitand managerilor sa faca actualizari ale aplicatiilor, fara a fi necesara asistenta unui developer, permitand astfel agentiilor sa faca mai multe, mai rapid.
Conform inginerului Eran Cedar, SML este un limbaj server side de randare, similar cu cel cu care lucreaza limbajele de templating, ce aduce continutul oferit de API-urile third-party in fata. Pe langa asta, putem spune ca e si un limbaj hostat, ceea ce poate spune de acesta ca reprezinta ca o izolatie pentru aplicatiile create de agentii.
Crearea unor aplicatii puternice ce necesita interactiunea minima intre developer si aplicatie nu poate decat sa ne bucure pe toti. Totusi, cel mai important al limbajului este puterea lui – daca nu e capabil sa ofere tot ce au nevoie aplicatiile dintr-o gama larga, atunci e foarte putin probabil sa creasca in audienta.
Markup! Nu limbaj de programare, Andrei! 🙁
De fapt cred ca e mai degraba un limbaj de scripting. In fine, nu asta e important. Imi place ideea, si din cate am vazut nu e greu de scris cod SML.
@Nytro Da, e dificil de spus pentru ca daca stam si ne gandim ei l-au definit ca un markup language, desi pare mai mult un limbaj de scripting (care e defapt un limbaj de programare), dar daca stam si ne gandim pentru a crea un plugin de facebook trebuie sa folosesti php, ceea ce iar ne duce cu gandul la scripting (programare). E dificil, dar asa cum ai spus si tu, ideea e mai importanta. 🙂
Da, se poate interpreta si ca limbaj de programare, dar e overrated cred, dat fiind ca nu ai nevoie de cunostiinte de programare ca sa te acomodezi relativ usor cu el. Adica, un front-end dev. cred ca ar reusi in prima zi sa faca o aplicatie simpla.
Oricum, salut ideea, este cu siguranta utila agentiilor/dezvoltatorilor care produc aplicatii de complexitate mica spre medie pe Facebook.