Web Semantic – viitorul Web 3.0 sau doar un concept?
7Probabil cea mai mare nelamurire o aveti referitoare la definirea webului semantic. Pentru a intelege acest concept putem porni de la urmatoarea idee : orice imagine ce o incarcam pe Facebook, Flickr sau alte website-uri importante poate contine foarte multe informatii referitoare la mult mai multe lucruri. Imaginea poate contine alte persoane, poate avea o importanta artistica, una emotionala ce poate fi pusa in legatura cu diverse poezii, poate avea informatii referitoare la un punct turistic foarte important etc. Practic webul semantic reprezinta interconectarea si crearea unor relatii intre informatii.
In ziua de astazi, internetul are foarte multe informatii stocate, dar potentialul informatic al acestora nu este folosit la capacitate maxima. Acest web semantic incearca sa creeze conexiuni intre informatii, conexiuni ce pot ajuta utilizatorii sa gaseasca mai multa documentatie decat in ziua de azi.
Kate Ray a luat interviuri la numeroase persoane influente ale internetului, oameni ce au inceput sa se gandeasca la modul cel mai serios asupra acestui concept. Mai jos aveti videoclipul de 15 minute in care se incearca explicarea acestui fenomen denumit apoi de unii Web 3.0 sau noua era a internetului.
Aceste tehnologii exista deja printre noi, Google, Youtube si multe alte companii multi-nationale cautand resurse tehnologice pentru a le pune in practica. Personal am avut ocazia sa lucrez pe acest concept si chiar am ramas placut surprins de potentialul tehnologic si evolutiv al noii ere web. Ce parere aveti? Acest concept va deschide noi drumuri, va fi noua revolutie a internetului dupa bloguri sau va ramane o idee, un concept cu potential si atat? 🙂
Viitorul asta e sigur in opinia mea, deaja am inceput sa fac cateva schitze pentru un nou proiect bazandu’ma pe web 3.0 😀
Si eu ma gandesc serios la un astfel de proiect. Probabil pentru anul viitor. 🙂
Destul de multe opinii, multi sceptici despre acest fenomen, nimeni nu are o idee clara despre ce o sa fie.
Cred ca acesta ar fi urmatorul pas, pentru ca dupa cum scrie si in articol pe internet sunt foate multe informatii. Primul pas a fost sa acapareze cat mai multe informatii, iar urmatorul este sa organizeze/gestioneze cat mai bine aceste informatii(sper ca prin asta sa inceapa sa dispara siteurile care nu isi au rostul).
Si eu sunt foarte entuziasmat de acest web 3.0, dar astept sa se dezvolte mai mult. Ar fi interesanta o competitie in care sa fie inscrise numai siteuri facute in 3.0.
E greu de spus „o competitie cu proiecte web 3.0” dintr-un simplu motiv : nu exista certitudinea ca acesta e viitorul web 3.0. Tot ce stim acum este ca e in dezvoltare webul semantic. O competitie legata de acest subiect ar merge.
Cred ca voi veni si eu in viitorul apropiat cu detalierea acestui subiect pentru ca este interesanta. 🙂
Conceptul de web 3.0 este inca foarte vag definit, asa ca mi-e greu sa cred ca de maine ne apucam sa facem site-uri web 3.0. Chiar si cand vine vorba de web 2.0 , nu toti sunt de aceeasi parere in legatura cu semnificatia sa. Web 3.0 pare mai mult o forma de inteligenta artificiala la care poate contribui oricine.
Accesarea informatiilor in web 3.0 se aseamana foarte mult cu accesarea informatiilor in creierul uman. Despre functionarea creierului se stiu putine lucruri, dar suficient cat sa putem incepe sa folosim internetul pentru emularea inteligentei.
La un moment dat in viitorul relativ aproiat, tot ceea ce se va cunoaste despre functioanrea creierului nostru, va fi implementat „la zi” in modul de functionare al internetului. Din acel moment, stiinta care se ocupa de studierea functionarii creierului va merge mana in mana cu stiinta care se ocupa de dezvoltarea internetului.
Undeva in viitor, cand functionarea creierului uman nu va mai avea necunoscute, inginerii care se ocupa de dezvotarea internetului vor avea o sarcina extrem de dificila, aceea de a duce cu un pas inainte inteligenta cu care suntem inzestrati de la natura.
In web 3.0 ne vom axa cat mai mult pentru a aduce userilor informatiile care ii intereseaza, deschizand de ex. o pagina de news la homepage sa iti fie date numai ce te intereseaza pe tine, lucru stabilit prin history’ul tau, date personale, facebook, etc… Aplicatiile gen facebook, tweeter vor lua iarasi un avant totul construindu’se in jurul lor, google buzz risca sa ramana pe dinafara daca nu prinde destula popularitate.
Tot odata vor aparea smartads care ne vor asalta cu ‘oferte’ pentru produsele din aria noastra. Va fi interesant sa vedem cum totul evolueaza, e un concept dar sunt sigur ca va fi viitorul.
Asta ar fi si ideea concursului. Dat fiind faptul ca amibuitatea afirmarii in termeni „web 3.0” este ridicata ar fi interesant de vazut la nivel international cu ce idei contribuie tinerii, care dupa cum stiti si voi sunt cei mai entuziasmati si dornici sa experimenteze. 🙂