t5.ro – Impresii personale
14De curand s-a lansat un nou sistem de statistici, si nu , nu am ramas in urma cu informatiile, insa am dorit sa vad reactia publicului pe termen scurt.
Proiectul se numeste t5.ro, si este un serviciu de publicare statistici si de clasificare a site-urilor, bazandu-se pe statisticile generate de Google Analytics.Este adresat tuturor webmasterilor din Romania si se pozitioneaza ca alternativa gratuita si convenabila la sistemele de monitorizare romanesti.A fost lansat in urma cu aproape o saptamana, dar asta nu inseamna ca prima impresie nu a fost pozitiva.
Observ ca publicul l-a acceptat destul de bine, data fiind si promovarea destul de buna primita de acest proiect. Numarul site-urilor inregistrate in acest moment se apropie de 200.
La inscriere, sistemul va extrage si statisticile zilnice pe 90 zile in urma, precum si statisticile lunare pe ultimele 12 luni, datele preluate fiind afisarile, vizitatorii, vizitele, bounce rate-ul, timpul petrecut pe site, nr. iesiri, nr. intrari, acestea fiind de fapt si datele pe care t5.ro le va face publice.
Pe viitor acestea promit si statisticile demografice, suplimentar, pentru site-urile care vor dori sa faca publica si aceasta informatie.
As putea spune ca acest site are toate calitatile trafic.ro, insa noul sistem de analiza a traficului este parca mai aranjat si totul este aranjat intr-un mod intuitiv.Interfata pastreaza calitatile unui site simplu, pagina principala fiind extrem extrem de usor de inteles (parca nu ar fi pentru un webdeveloper) ci pentru bunicii mei care poarta ochelari si nu vad fara acestea.
Inscrierea unui site se face in 3 pasi:
1. Acordarea accesului la contul Google Analytics( nu vor avea nevoie de parola contului respectiv)
2. Crearea unui cont
3. Vizualizarea statisticilor si obtinerea codului js pentru a-l afisa pe site-ul dumneavoastra.
Singurul lucru la care nu pot sa-mi exprim parerea este securitatea ce este oferita de website, pentru „acel acces” somehow,somewhere este memorat, iar cu ajutorul unor vulnerabilitati in sistem se poate ajunge la accesul acestora si , desi nu sunt foarte bine informat in legatura cu API-ul Google, probabil s-ar putea ajunge si la lucruri neplacute.Deci momentan , pot spune ca are bulina gri in privinta securitatii, spre deosebire de gTOP si Trafic ce au bulina neagra++.
Personal nu ma voi inscrie in aceste statistici pentru ca pur si simplu nu ofera nici o comparare cu Google Analitycs, astfel duplicarea informatiilor provenite de pe Google nu ma vor ajuta cu nimic, dar poate voi sunteti interesati de asta.Astept parerea celor care au incercat acest sistem….
Vizitati http://t5.ro si formati-va o parere personala, care tare as dori sa o primesc si eu.
😉
Ii felicit pentru idee, pentru ca este ceva mai original, diferit de ce este pe internet. Eu unul nu cred ca am sa-l folosesc, pentru ca nu ii vad avantajul. Adica eu am decat google analytics pentru ca este foarte bun in afisarea traficului si alte informatii si pentru ca este privat.
Da, ideea pe care se bazeaza este stabilirea relativa a pozitiei in Romania cel putin, si ei au ales Google Analitycs pentru ca sunt statistici de incredere, ceea ce mi se pare foarte ok din punctul asta de vedere.
Not bad,design placut, comparatii cu alte site-uri. Este clar ca nu e conceput pentru ceva detaliat (asta face Analytics). Il vad ca pe un tool de comparat statistici, extrage informatiile utile si pe care eu cel putin le caut prima oara in Analytics.
Mi se pare cam aiurea ca nu au implementat o optiune de importare date. Analytics ofera export dar nu si import. Daca t5 ar fii oferit import pentru Analytics era genial, aveam un alt cont inainte pe Analytics si „m-am mutat” de curand pe contul nou…
[off]E tare colegu’ de categorie care vrea un Mac 😀 Si are evident mai multi vizitatori decat mine[/off]
In primul rand vrem sa multumim pentru acest articol. Ideea din spatele t5.ro are nevoie intr-adevar de sustinere la acest moment.
Vreau sa clarific doar un pasaj legat de securitatea datelor salvate. Datele salvate in baza de date sunt si cele afisate pe site (mai putin email-ul, parola de administrare a contului T5 – care normal e criptata si codul de acordare acces la citirea feed-urilor prin API-ul Google Analytics). Acesta din urma este unic pe cont-ul de GA si aplicatie (in cazul nostru t5.ro) deci nu poate fi folosit de alt domeniu web. Deci chiar daca o persoana ar ajunge sa vada respectivul cod, nu ar avea cum sa-l foloseasca in afara domeniului http://www.t5.ro.
Salut Adi,
Nu ma asteptam sa ne fie citit articolul,cu atat mai putin de unul dintre administratorii proiectului. Eu m-am referit doar la faptul ca ar putea exista metode de exploatare a unor vulnerabilitati web , cum am gasit la trafic.ro(xss) si gtop(xss + sqli).In cazul celor de la gTop ajunsesem cu ajutorul unui prieten la extragerea tabelelor, doar ca proof of concept. Ideea este ca daca se gasesc vulnerabilitati pe site-urile de statistici in cazul nostru, toate site-urile ce au fisiere js de la respectivele nu vor fi in siguranta putand genera un mic „worm” cel putin, sau numai zic de „mass cookie stealer”, bineinteles ca denumirile sunt date impropriu pentru ca au la baza tehnici consacrate, folosindu-ma de ele pentru a se intelege aluzia.
Oricum impresia generala este cu mult mai pozitiva fata de celelalte site-uri de analiza si categorisire a traficului.
Andrei la noi e mai putin probabila si varianta asta cu un worm de js … deoarece codul afisat e un simplu javascript care afiseaza o imaginea asociata site-ului si cu o variabila de data (pt limitarea cache-ului de imagine)
Nu avem fisiere externe de .js ca la trafic, SATI etc. … deci nu ar influenta in nici un caz codurile deja afisate pe alte site-uri …
E bine venit acest articol, mai ales ca s-a dezbatut problema pe refresh.ro( http://refresh.ro/2009/10/t5-ro-ofera-statisticile-google-analytics-intr-un-clasament-public/ si aici http://refresh.ro/2009/11/o-precizare-importanta-in-ceea-ce-priveste-inregistrarea-site-urilor-in-t5-ro/ ) iar parerile sunt impartite.
Eu, de exemplu, n-am inteles utilitatea acestor „topuri†si nici motivul pentru care mi-as face publice datele legate de vizitatori. Inteleg ca sistemul se adreseaza indeobste celor care vor sa vanda publicitate, dar acolo lucrurile serioase deja au ajuns la un numitor comun: SATI. Ne intoarce la top66, sau top 100. Uneltele de analytics trebuie sa ajute la atingerea unor obiective, „goal-uri†cum le zice GA, sa fie un mijloc si nu scop in sine.
Adi acum am inteles ca nu va axati pe nimic pe partea de utilizator(acum m-am uitat in ce consta codul inserat in site-ul meu). Este foarte bun acest lucru si cu siguranta nu este un risc indiferent de ce se intampla cu t5.
Adrian revin cu o mica eroare ce mi-a raportato unul din prietenii mei, el a incercat sa se inregistreze dar nu avea cont Analytics.
http://www.worldit.info/wp-content/uploads/2009/11/t5.JPG
Multumesc Andrei. Vom avea grija sa tratam si cazul asta cand userul da drepturi dar nu are cont de GA pentru a nu mai apare o eroare asa urata.
Chiar o sa il incerc si eu intr-un site, oricum din start nu inteleg un lucru daca se bazeaza pe google analitics atunci ce aduce nou?
Nu exista un site ce sa se foloseasca de statisticile analytics si sa se foloseasca de acestea pentru a genera un top al celor mai tari din cele mai tari pe diverse „targeturi”.
Se poate spune ca e un Proof of Concept al API-ului de la Google Analytics.
De ce sa folosim asta cand avem Google Analytics? Chiar acolo scrie ca e bazat pe Google Analytics… Eu unu nu ii vad rostul.
^ Cum zice si Andrei, se genereaza niste top-uri, te ajuta sa vezi cum stai in top fata de „concurenta”. GA e foarte ok, vezi ce cifre ai, dar nu ai nici cea mai mica idee daca traficul tau este la nivelul celorlalte site-uri de profil, nu ai un termen de comparatie, aici intervine t5 🙂