15 componente & tutoriale gratuite pentru incepatori in PHP
0
Aplicatiile web scrise in PHP continua sa fie de interes pentru o semnificativa parte dintre programatori si afacerile mici si medii. Lista de mai jos contine 15 componente scrise in PHP si tutoriale despre cum le poti implementa in proiectele tale. Sunt usor de inteles si foarte educative.
Te las pe tine sa le descoperi si sa-mi lasi un comentariu in care sa-mi povestesti despre alternative sau alte componente ce ar merita mentionate. 🙂
Grafice in PHP
pChart este o clasa PHP special conceputa pentru a crea diagrame si grafice folosind datele tale. Cele mai multe dintre bibliotecile grafice din ziua de astazi au un pret, iar in cazul in care destinatia unui proiect este distribuirea sa gratuita sau Open Source, achizitionarea unei licente nu se merita.
Datele pot fi integrate din interogari SQL, fișiere CSV sau manual. Proiectul este in curs de dezvoltare și noi caracteristici sau imbunatatiri sunt facute regulat. Atentia a fost indreptata spre dezvoltarea unor grafice atragatoare din punct de vedere vizual. Detalii aici.
Sistem de cautare cu sugestii automate in PHP
O componenta scrisa in limbajul de programare PHP ce este gata de a fi integrata si utilizata. Ea pune la dispozitie un formular de cautare, ce adauga si functionalitatea de sugestii automate pentru cautare, folosind PHP, MySQL si jQuery. Detalii aici.
Stergerea unor elemente in mod dinamic cu PHP si Ajax
Daca esti un fan infocat al WordPress, probabil stii ca atunci cand alegi sa stergi un articol, elementul se inroseste iar apoi acesta dispare. Poti obtine rezultate similare cu multe librarii scrise in Javascript, dar tutorialul de mai jos se adreseaza exclusiv Mootools. Detalii aici.
if(isset($_GET['delete']))
{
$query = 'DELETE FROM my_table WHERE item_id = '.(int)$_GET['delete'];
$result = mysql_query($result,$link);
}
Cum sa satinizezi/filtrezi si sa validezi datele in PHP
Validarea datelor este un aspect prioritar in orice aplicatie ce lucreaza cu formulare si cu date venite de la utilizatori. Lipsa unor masuri de securitate si de validare a informatiilor ar putea duce la probleme de securitate grave. Tutorialul de mai jos prezinta diverse masuri de filtrare/validare folosind functia „filter_var” din PHP. Articolul acesta nu acopera toate problemele de validare. Pentru mai multe informatii despre o parte din vulnerabilitatile web ce aplicatia ta le poate intampina, arunca privire peste aceste doua articole scrise pe worldit.info (#1, #2) in urma cu ceva timp.
Un alt tutorial te invata cum poti valida datele atat pe partea clientului (in browser, folosind jQuery) cat si in backend (folosind PHP).
Cum sa creezi un sistem de autentificare in PHP?
In acest tutorial vei invata cu poti crea de la zero un sistem de autentificare folosind PHP si MySQL. Vor fi acoperite foarte multe aspecte, incluzand MySQLi, Prepared Statements, Clase, Sesiuni, Cookie-uri, jQuery etc. Detalii aici.
Cum sa iti faci propriul CMS de la zero in PHP
In acest tutorial vei invata cum iti poti construi propriul mini-CMS (Content Management System) in PHP.
Cum sa iti faci propriul sistem de votare folosind PHP, MySQL si jQuery?
Daca ai accesat vreodata Reddit, sigur ai observat ca vizitatorii au posibilitatea sa voteze o postare in functie de preferinte (pozitive sau negative). Tutorialul acesta te va invata cum poti crea un sistem similar folosind doar jQuery, PHP si MySQL.
Cum sa iti faci propriul tau sistem de paginare folosind PHP si MySQL?
Am scris pe worldit.info in urma cu ceva timp un mic demo pentru un sistem de paginare. E scurt, e posibil sa aiba bug-uri dar e foarte usor de modificat si inteles.
Cum sa faci cache pe paginile dinamice folosind PHP?
Cauti o solutie pentru a cache-ui paginile ce se incarca foarte greu si doar sa servesti o versiune statica a acestora? Arunca o privire peste acest tutorial.
Administrarea listelor de fisiere si directoare folosind PHP si jQuery
O metoda simpla pentru a urmari fisierele este sa creezi un arbore pentru directorul respectiv, fisierele din sub-foldere fiind sub-arbori pentru parinte. In acest tutorial vei invata cum poti implementa un astfel de sistem folosind PHP si jQuery pentru vizualizarea si administrarea fisierelor si folderelor.
Cum sa faci un sistem ce indica complexitatea unei parole folosind jQuery?
Implementarea unui indicator ce calculeaza complexitatea unei parole a devenit tot mai utilizat in multe proiecte. Facebook, Google, Twitter, Amazon si cam toti ceilalti giganti de pe piata te informeaza cu privire la cat de sigura este o parola in timp ce o scrii. Iti doresti si tu un sistem asemanator pe site-ul tau? Stiu, nu foloseste PHP, insa e mai bine in jQuery. Detalii aici.
Trei metode pentru a face compresie a fisierelor CSS folosind PHP
Interfetele web din ziua de astazi devin tot mai sofisticate iar fisierele CSS tot mai lungi si mai mari in dimensiune. In aceste situatii, e indicata optimizarea fisierelor pentru o viteza de incarcare a site-ului mai buna. Tutorialul prezinta trei metode prin care poti optimiza fisierele CSS folosind doar PHP.
Cum sa redimensionezi imaginile in PHP?
Principalul avantaj al acestei componente e ca iti permite redimensionarea fotografiilor in PHP fara a se atinge de fotografii si fara a scrie efectiv cod. Sigur, exista si componente mai noi precum Timthumb care nu mai este dezvoltat/actualizat.
Cum sa faci un formular de contact in PHP
Formularul de contact scris in PHP din tutorialul acesta va returna o notificare daca mesajul a fost trimis cu succes sau o eroare in cazul in care validarea esueaza.
Cum sa faci un chat folosind PHP si Ajax (jQuery)?
Titlul vorbeste de la sine. Articolul te invata sa scrii un chat in PHP asincron (mesajele se duc in timp real) cu ajutorul jQuery.
Sigur, exista si componente mai noi, sigur exista si metode mai simple de a face aceste lucruri, sigur exista framework-uri ce implementeaza sau simplifica implementarea componentelor amintite mai sus, sigur exista si developeri pe care ii poti angaja sa dezvolte astfel de componente, insa unde mai este farmecul atunci cand inveti?