Internetul implineste astazi 40 de ani
13Da,astazi dupa exact 40 de ani de cand a luat nastere aceasta tehnologie putem sa-i uram Internetului un La Multi Ani bine meritat. Nimic si nimeni nu a rescris istoria mai bine ca internetul, acesta luand amploare in ultimile decenii extrem de mult si ridicand stafeta transferului de informatii la un nivel net superior fata de restul tehnologiilor.
Ca un omagiu adus acestei zile voi incerca sa prezint statistici despre acesta precum si cateva lucruri „istorice” pentru cei ce nu le cunosc.
Pentru inceput, probabil va intrebati cat de mare este impactul si raspandirea accesului la internet in lume. Imaginea de mai jos va va spune enorm de multe informatii, in legatura cu aceasta nelamurire.
Conform Internet World Stats Asia conduce detasat cu peste 700 de milioane de utilizatori, urmata de Europa cu peste 400 milioane de utilizatori si America de Nord cu peste 250 milioane de utilizatori. Conform aceleiasi surse exista aproximativ 1,7 miliarde de utilizatori ce au acces la internet.
Dar cum s-a ajuns pana aici?
Totul a inceput de la rivalitatea dintre marile puteri ale secolului XX : SUA si Uniunea Sovietica. Datorita lansarii in 1957 a primului satelit artificial(Sputnik) de URSS, presedintele SUA din acea perioada infiinteaza o agentie subordonata Pentagonului : Advanced Research Projects Agency ce avea misiunea de a mentine superioritatea tehnologica a armatei Statelor Unite si prevenirea suprizelor tehnologice.
In 1959 John McCarthy,profesor la Universitatea Stanford, gaseste o solutie pentru a conecta la un singur calculator central(time sharing – partajarea timpului).Aparand primele computere la marele universitati urmeaza sa se puna problema interconectarii acestora, problema ce este rezolva de cercetatorul Lawrnece Roberts ce sustine o idee de interconectare prin comutare de pachete(packet switching) , devenind modelul „client-server”.Astfel, pentru a se transmite informatia, aceasta este impartita in „bucati” mai mici, ce sunt denumite pachete, ce au informatii referitoare la destinatar, pentru a putea fi dirijat corect prin retea.In momentul in care ajunge la destinatar, acesta ar posibilitatea de a rearanjar pachetele primite.
Studentul Charley Kline este cel care a scris primul mesaj in reteaua care avea sa devina ulterior Internet. Acesta ar fi trebuit sa transmita mesajul „LOGINâ€. El a apucat sa scrie primele doua litere, inainte ca conexiunea sa se piarda, astfel primul mesaj transmis intre doua calculatoare a fost „LOâ€. Kleinrock si colegii sai lucrau impreuna cu agentia guvernamentala ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network). Dupa experimentul esuat, in prima faza, la retea au fost adaugate, in luna decembrie, Universitatea Utah si Universitatea California, Santa Barbara. In anul 1981 erau conectate 213 calculatoare, un calculator nou fiind adaugat o data la 20 de zile.
In 1969 incepe sa functioneze reteaua „ARPANET” intre patru locatii : University of California din Los Angeles (UCLA), University of California din Santa Ana, University of Utah si Stanford Research Institute (SRI).Transferul de date se facea printr-un protocol ce va deveni ulterior binecunoscutul protocol TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) ce a avut ca autori pe Vint Cerf si Robert Kahn.Datorita dezvoltarii rapide si aparand tot mai multe computere conectate la reteaua ARPANET, in 1979 are loc diviziunea retelei : in reteaua miliatara si in cea comerciala si universitara.Dar, aceste retele puteau comunica in continuare, construindu-se astfel o „inter-retea”(internet) , denumita initial DARPA Internet si consacrata ulterior sub denumirea de Internet.A urmat o perioada in care multi cercetatori s-au concentrat asupra dezvoltarii unor programe ce putea comunica in retea.In 1983 TCP/IP devine protocolul oficial si unic al Internetului si ca urmare tot mai multe computere au fost conectate la retea.Procentul de crestere al computerelor conectate la internet a devenit exponentiala,in 1990 cuprinzand 3000 de retele si 300.000 de computere iar in 1992 atingand pragul de 1.000.000 de computere. De atunci numarul utilizatorilor la internet s-a dublat aproape la fiecare an.
Dezvoltarea cu aceasta viteza s-a datorat faptului ca accesul la documentatia protocalelor este liber gratuit si datorita aparitiei primului prototip : World Wide Web sau WWW(web) in 1989.Un alt impact major l-a avut aparitia primului browser ce era bazat pe interfata grafica denumit „Mosaic”, cresterea fiind de la 130 de servere web in 1993 la 11.500 de servere in 1994.
Puteti vedea si un mic videoclip animat cu referire la istoria internetului!
Hmm, cam atat as putea spune in cele 60 minute rezervate pentru acest articol, dar nu mi-ar ajunge 1 an sa scriu un articol suficient de cuprinzator despre acest eveniment si in acelasi timp despre aceasta tehnologie.Nu putem decat sa uram un La multi ani si sa ne bucuram de aceasta „magie” ce o avem.Ma bucur ca ma aflu printre persoanele ce au prins aceasta tehnologie la un punct de crestere aproape exponential si in acelasi timp ma bucur ca sunt printre putinii care folosesc internetul pentru a-l dezvolta, asa cum pot ei, mai putin sau mai mult, dar o fac.Pentru aceste persoane, voi avea respect intotdeauna.
indeed, La multi ani.
Foarte frumos articolul, bravo. E interesant!
BTW, la multi ani. 😀
La Multi Ani si sa-ti traiasca datele ! :))
la mai multe date si la mai putini prosti :)) Traiasca viitorul!
Felicitari pentru articol, cat de repede evolueaza omenirea… foarte foarte repede.
Cine se gandea acum 20-30 de ani ca o sa existe videochat sau servici ca google earth.
Daca continua asa peste 40 de ani o sa existe pe tot globul roboti cu inteligenta artificiala(menajere, recieptioniste etc).
La multi ani si sa devi cat mai rapid, si nu in ultimul rand sa ajungi si prin alte galaxi ca sa putem sa vorbim pe messenger si cu alte fiinte.
nu va continua asa . ca orice lucru adoptat de mase , internetul devine …. uzat. din fericire e vorba despre o „lume” virtuala unde oricand pot fi create noi si noi grupuri care sa se dezvolte .
la multi ani !
Exact, poate deveni uzat, insa tot timpul apar lucruri noi.Si deja se lucreaza la noul protocol ce va inlocui TCP/IP-ul, ceea ce inseamna ca ce e uzat se inlocuieste. 😀
Oricum dezvoltarea va merge mult mult inainte pentru ca suntem intr-o continua miscare si avem nevoie de informatie, in cat mai putin timp si cat mai repede si tot timpul se va gasi ceva mai bun de facut, asta e tehnologia. 😀
La multi ani! Traiasca internetul caci lumea nu mai poate sa traiasca fara…
p**da matii care ai inventat internetu’, de m-ai facut pe mine sa nu mai stau fara el.
[…] Google au ales o zi foarte interesanta pentru a reseta Page Rank-urile, si anume 29 Octombrie,sau ziua Internetului ce a fost prezentata asa cum s-a putut mai bine de mine […]
[…] internetului, fiindca n-am avut timp sa-l finalizez, iar pana atunci va recomand sa cititi un material foarte bun pe acesta tema, scris de tizul meu Andrei, pe care doresc sa-l felicit cu aceasta ocazie si fiindca l-a urcat Google in grad. PR4 […]
[…] internetului, fiindca n-am avut timp sa-l finalizez, iar pana atunci va recomand sa cititi un material foarte bun pe acesta tema, scris de tizul meu Andrei, pe care doresc sa-l felicit cu aceasta ocazie si fiindca l-a urcat Google in grad. PR4 […]
[…] Am observat ca in ziua de azi exista cateva browsere extrem de populare.Intrebarea ce macina pe orice cititor in acest moment este : “Ok, stiu care sunt din ziua de azi , dar care erau si cum aratau la inceputurile lor?”. Istoria browserelor web putem spune ca dateaza inca din anii ‘80 cand o varietate de tehnologii au dus incet incet la aparitia primului browser WorldWideWeb, de Tim Berners-Lee in 1991, ce a unit acele tehnologii aparute in ultimii 10 ani.Acest browser rula pe platforma NeXTSTEP si a fost redenumit ulterior in Nexus pentru a evita confuzia acestuia cu World Wide Web. La scurt dupa acesta a aparut ViolaWWW, ce a fost cel mai popular browser pana in 1993.In aceasta perioada a reusit sa atraga un numar limitat de utilizatori, insa a fost extrem de popular prin aceasta “nisa”.A fost primul browser ce suporta embedded scriptable objects, stylesheets, si tabele.Ambele proiecte au fost influentate extrem de mult de salturile tehnologice ce au avut loc in perioada anilor 1980-1990 cand a avut loc dezvoltarea si nasterea internetului. […]